marți, 1 septembrie 2009

Pro insecte

Cum tratam intepaturile si muscaturile insectelor?
Printre neplacerile sezonului cald se numara si intepaturile si muscaturile diferitelor ganganii. Iata cateva informatii despre cum sa le prevenim sau, daca au avut deja loc, cum sa le tratam!

In primul rand, cum tinem insectele la distanta?


stati departe de parfumurile puternice si de hainele foarte colorate (acestea atrag viespile si albinele)
montati plase la geamuri; astfel veti putea dormi linistiti!
cand mancati in aer liber, nu lasati alimente/ sucuri descoperite, deoarece atrag insectele; beti sucul doar din pahar, astfel incat sa vedeti daca, intre timp, a aterziat vreo gaza in el;

daca v-ati murdarit de ceva dulce pe maini (suc, sirop, miere, gem, dulceata, inghetata, crema, sucuri dulci, ciocolata, pepene, etc), spalati-va (sau veti atrage ganganiile pofticioase!)

daca e musai sa mergeti intr-un loc plin de insecte, folositi o crema care sa tina insectele la distanta (de exemplu, daca mergeti in Delta, dotati-va cu lotiune/ crema/ spray care indeparteaza tantarii). Pentru copii, folositi produse speciale (atentie la concentratie) si nu pulverizati pe mainile lor, deoarece ei duc mana la gura foarte des.

stati departe de tufisuri si ierburi inalte, deoarece acolo se gasesc din plin capuse si tantari. De asemenea, fiti precauti cand mergeti in apropierea unorape statatoare, sunt preferatele tantarilor! Daca nu puteti sta departe, incercati sa nu lasati prea multa piele expusa.

Nu mergeti in descult in natura, oricat de placut ar fi;

Daca depistati ca animalul dumneavoastra de casa are purici/ capuse, deparazitati-l!
Daca ati stat la plaja, scuturati bine prosopul/ patura pe care ati stat si uitati-va cu atentie sa nu fi “colectat” niscaiva vietati pe ea. In aceeasi masura, fiti precauti cu incaltamintea lasata in aer liber (sau chiar si pe balcon, cand e geamul deschis)

Atentie la piersici, caise, nectarine si prune: in samburii lor se ascund uneori urechelnite, asa ca desfaceti fructul cu precautie (mai ales cand fructul urmeaza sa fie consumat de un copil mici)

Daca este nevoie sa va apropiati de un stup de albine sau un cuib de viespi, purtati echipament de protectie, din cap pana in picioare!

Ce facem cand am fost muscati/ intepati?
Intepatura de tantar nu prea are tratament. Mancarimea este cauzata de saliva femelei (numai aceasta ciupeste). Daca “victima” este un copil mic, trebuie dezinfectata zona, apoi acoperita cu un pansament, astfel incat cel mic sa nu se scarpine pana isi face rana.
Daca va aflati intr-o tara exotica si sunteti ciupit de tantari, mergeti la medic (risc crescut de malaria).
Daca v-a intepat o viespe sau o albina, primul lucru care trebuie facut este sa indepartati acul. Multi apeleaza la penseta pentru asta, insa daca folositi penseta riscati sa patrunda mai mult venin sub piele. Cel mai bine e sa folositi un cutit bont, cu care sa apasati de jos in sus, din sensul opus al intepaturii, pentru a impinge acul afara. Dupa aceea, aplicati gheata pentru a reduce durerea si inflamarea zonei. Cel mai bine e sa ambalati gheata intr-o carpa curata si sa nu o plasati direct pe intepatura, fiindca asta ar putea cauza o arsura in zona. Dupa 10-15 minute, inlaturati gheata si uscati zona bine.
Aplicati un antihistaminic sub forma de crema, stick sau gel (intrebati la farmacie). Daca durerea nu dispare, aplicati un anestezic local, pe baza de lidocaina sau benzocaina. De asemenea, pentru a reduce o eventuala alergie, apelati la un unguent pe baza de hidrocortizon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu